kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1347]

Babeczki biszkoptowe z jabłkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne babeczki. Przygotowane z dodatkiem jabłek smakują pysznie. Polecam do kawy lub herbaty.

Babeczki biszkoptowe z jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki biszkoptowe z jabłkami

 

  • 2 małe jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki oleju
  • 16 łyżek mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • silikonowe foremki
  • blaszka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Babeczki biszkoptowe z jabłkami
Jajka wybijamy do miski i dodajemy oba cukry, ubijamy na puszystą masę. Dodajemy masło orzechowe i przez krótki czas miksujemy.

Jabłko obieramy i usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kosteczkę, dodajemy do ciasta. Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy. Ciasto przekładamy do silikonowych foremek i przekładamy na blaszkę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 35 - 40 minut.

Babeczki wyjmujemy i studzimy. Cukier puder ucieramy z sokiem cytrynowym i dekorujemy babeczki lukrem.
Babeczki biszkoptowe z jabłkami
Masło orzechowe dodajemy do ubitych jajek z cukrem.
Babeczki biszkoptowe z jabłkami
Następnie dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłko.
Babeczki biszkoptowe z jabłkami
Wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy.
Babeczki biszkoptowe z jabłkami
L Foremki z ciastem układamy na blaszce.