gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Babeczki chałwowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne i szybkie babeczki chałwowe do koszyczka albo po prostu na stół wielkanocny.Mogą być też pyszne do kawusi

Babeczki chałwowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki chałwowe

 

  • 25 dkg mąka pszenna
  • 2-3 łyżki cukier brązowy
  • 125 ml olej
  • 2 szt jajko
  • 1 łyżeczka proszek do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soda oczyszczona
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 10 dkg chałwy waniliowej u mnie dwie małe było trochę więcej
  • 1 cukier waniliowy
  • rodzynki garść
  • orzechy włoskie w kawałkach garść

Sposób przygotowania:

Babeczki chałwowe
Chałwę rozgniatamy widelcem na talerzykuDo miski wsypujemy suche składniki mąkę ,cukier,proszek i sodę, orzechy w kawałkach i rodzynki mieszamy Do drugiej miski wlewamy olej ,jogurt i wbijamy jajka mieszamy ręcznie. Do wymieszanych płynnych składników dodajemy chałwę jeszcze mieszamy chwilę, wsypujemy suche składniki, mieszamy krótko tylko do połączenia się składników. Foremkę 12 szt na muffinki wykładamy papierowymi papilotkami .Do każdej wkładamy ciasto . Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy 25-30 minut. Babeczki jak wystygną dekorujemy polewą czekoladową i ozdobami świątecznymi lub dowolnie.
Babeczki chałwowe
Do miski wlewamy jogurt,olej i wbijamy jajka
Babeczki chałwowe
Do drugiej miski wsypujemy suche składniki orzechy i rodzynki
Babeczki chałwowe
Do płynnych składników dodajemy chałwę mieszamy.
Babeczki chałwowe
Ciastem napełniamy foremki i pieczemy.

Tagi:

jajko jajka