Sposób przygotowania:
Kawowe muffinki z chałwą
Masło rozpuścić w rondelku, a po rozpuszczeniu odstawić je na chwilę do ostygnięcia. Kawę przesypać do kubka i zalać ją 3 łyżkami gorącej wody, wymieszać i także pozostawić na chwilkę do ostygnięcia. W jednej misce wymieszać razem żytnią mąkę, biały i waniliowy cukier, proszek do pieczenia i szczyptę soli, zaś w osobnym naczyniu połączyć razem za pomocą trzepaczki rozpuszczone i ostygnięte masło z zalaną wodą kawą, jajkiem i mlekiem. Wymieszane razem produkty płynne przelać do połączonych razem produktów proszkowanych, sypkich i wszystkie składniki razem wymieszać łyżką, by powstała kawowa masa na muffiny. Blachę do pieczenia muffin wyścielić papierowymi foremkami. Nalewać trochę surowego jeszcze kawowego ciasta na spód papierowej foremki, a na nie kłaść kawałek chałwy, który następnie przykrywać kolejną porcją surowego, kawowego ciasta muffinowego - w ten sposób postępować przy robieniu każdej kolejnej muffinki. Blachę z surowymi jeszcze kawowymi muffinkami nadzianymi chałwą wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec babeczki przez około 20 - 25 minut.