nulkaa22

nulkaa22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 157]

Krem chałwowy do ciast

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo smaczny krem budyniowy z dodatkiem chałwy. Doskonale nadaje się do ciast, tortów, babeczek, a nawet do naleśników.

Krem chałwowy do ciast

Składniki:

Krem chałwowy do ciast

 

  • chałwa - 30 dag
  • budyń waniliowy - 1 opakowanie
  • mleko - 0,5 l
  • cukier - 4 łyżki
  • mąka pszenna - 1 łyżka
  • masło - 1 kostka

Sposób przygotowania:

Krem chałwowy do ciast
Krok 1:Z pół litra mleka odlewamy szklankę. Pozostałe mleko wstawiamy do zagotowania.Krok 2: W pozostałej szklance mleka rozpuszczamy budyń z dodatkiem mąki pszennej oraz z 4 łyżkami cukru. Mieszamy dokładnie by nie było grudek. Krok 3: Na gotujące się mleko wylewamy zawiesinę budyniową i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.Krok 4: Miękkie masło ucieramy z budyniem. Dajemy pokruszoną chałwę - miksujemy. Gotowe.