Sposób przygotowania:
Babeczki z kremem chałwowym i owocami
CIASTO - Mąkę przesiać, dodać sól i zimne masło - posiekać aż nie będzie widać większych kawałeczków tłuszczu - ma to wyglądać jak mokry piasek. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Schować je do lodówki zawinięte w folię spożywczą, chłodzić przynajmniej pół godziny. Zimne rozwałkować na posypanym lekko blacie i płat ciasta nałożyć na ustawione blisko siebie foremki. Docisnąć ciasto do wewnętrznych ścianek, nadmiar odciąć. Piec ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Ostudzić i wyjąć z foremek. KREM - proszek budyniowy wymieszać z mlekiem żeby nie było żadnych grudek, dodać cukier i cały czas mieszając zagotować, gotować jeszcze ok. 3 minut. Przelać do schłodzonego naczynia i szczelnie przykryć folią spożywczą żeby nie zrobić się kożuch - zupełnie ostudzić. Zimny budyń utrzeć z chałwą, dodawać partiami ubitą na sztywno śmietankę. Krem nałożyć do kruchych babeczek.PRZYBRANIE - owoce umyć, osuszyć, pokroić na kawałki. Plasterki gruszek wrzucić na moment do osłodzonej wody z dodatkiem soku cytrynowego żeby nie ściemniały a następnie osuszyć na ręczniku papierowym. Babeczki udekorować paskami śliwek i plasterkami gruszek, posypać podprażonymi wiórkami, przybrać melisą.
Natala1210
kortowicz
msewka
Pyza
Słodkie są - możne ew. ugotować budyń bez cukru, ale my jesteśmy łasuchy więc były dobre :)
edytaha