Sposób przygotowania:
Muffinki wielkanocne
Muffinki: Mąkę, cukier puder, sodę, proszek do pieczenie oraz roztartą widelcem chałwę mieszamy w miseczce. W drugiej miseczce łączymy olej, maślankę i jajko. Następnie mokre składniki przelewamy do suchych i mieszamy tylko do połączenia się składników. Foremkę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy ciastem do 2/3 wysokości. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i pieczemy muffinki około 25 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy babeczki na kartce.W między czasie przygotowujemy czekoladę. Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej, gdy babeczki ostygną polewamy każdą po wierzchu czekoladą. Dekorujemy lukrem plastycznym. Lukier: W szklance rozpuścić żelatynę w 2 łyżkach wody. Odstawić do napęcznienia. Do garnuszka wsypać cukier puder, pozostałą wodę oraz syrop glukozowy, wymieszać i podgrzewać do osiągnięcia 115 stopni C na termometrze cukierniczym, od czasu do czasu mieszając. W między czasie szklankę z żelatyną wstawić do wrzątku by się rozpuściła. Gdy masa cukrowa osiągnie powyższą temperaturę, zdjąć z ognia, odczekać 2 minuty, następnie wlać do niej glicerynę oraz żelatynę. Mieszać w garnuszku, aż masa zacznie gęstnieć i zgęstnieje na tyle by można było ją przełożyć na natłuszczony blat i wyrabiać ręcznie (do czasu aż stanie się gładka). Zawinąć w folię spożywczą i umieścić w lodówce na całą noc. Następnego dnia dodać barwniki w proszku, wałkować i wycinać dowolne kształty. Smacznego:)
Nina W.
nastka111
bardzo dziękuję, też go uwielbiam:) pozdrawiam
marietta