Sposób przygotowania:
Cytrynowe babeczki
Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Następnie przygotowujemy ciasto cytrynowe. Sypkie składniki (mąka, kisiel, proszek do pieczenia) mieszamy razem. Margarynę przekładamy do miski. Dokładamy do niej cukier i ucieramy razem. Następnie dokładamy stopniowo całe jajka. Miksujemy. Do puszystej masy dodajemy olejek cytrynowy. Później wsypujemy wymieszane ze sobą sypkie składniki oraz wlewamy mleko. Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek na babeczki- ponieważ mam tylko jedną foremkę, babeczki piekłam na 3 razy, wylewając na foremkę kolejne porcje ciasta. Babeczki pieczemy około 15 minut w 180˚C. Po upieczeniu studzimy je. Przestudzone dekorujemy- u mnie lukrem, ale można także posypać cukrem pudrem. LUKIER: Białko ucieramy z cukrem. Ilość cukru zależy od wielkości białka.Lukier musi być dość twardy, by nie spływał z babeczek. Część lukru zabarwiłam na żółto i pomarańczowo. Taki przygotowanym dekorujemy dowolnie babeczki. Pozostawiamy do zastygnięcia lukru.
Pasja31