joana30

joana30

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 185]

Babeczki cytrynowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne, delikatne, idealne na majówkę lub jako deser do kawy. Moja córeczka nie mogła się ich nachwalić.

Babeczki cytrynowe

Składniki:

Babeczki cytrynowe

Ciasto:

  • kostka miękkiego masła
  • 2 jajka
  • cytryna
  • 3/4 szkl cukru
  • 2/3 szkl mąki
  • 100 g budyniu waniliowego w proszku (2,5 opakow.)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania
  • skórka cytryny do dekoracji
  • melisa

Sposób przygotowania:

Babeczki cytrynowe
Miękkie masło utrzeć na puch. Nadal ucierając dodawać cukier a następnie po jednym jajku. cytrynę umyć, zetrzeć z niej skórkę i odcisnąć sok. Dodać do masy maślanej i wymieszać. Mąkę, proszek do pieczenia i budyń przesiać. łyżką wymieszać z utartymi składnikami.

Foremki na babeczki lub papierowe papilotki napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić, posypać cukrem pudrem.

Można udekorować melisą i skórką otartą z cytryny. 

Tagi:

jajko jajka