Sposób przygotowania:
Babeczki z kremem owocowym
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Dodać margarynę i wszystko posiekać nożem. Następnie dodajemy jajko i dalej całość siekamy. Szybko zagniatamy jednolite ciasto, owijamy je w folię i wkładamy na ok. 1 godzinę do lodówki.
W międzyczasie smarujemy roztopioną margaryną foremki do babeczek i obsypujemy mąką (ok. 40 sztuk małych babeczek).
Ciasto wyjmujemy z lodówki partiami i wałkujemy cienko pomiędzy dwoma kawałkami folii, zdejmujemy górną folię i ciasto nakładamy (folią do góry) na foremki. Wałkujemy ciasto i zdejmujemy folię, ciasto dociskamy do dna foremek. Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego 190-200 stopni na 15 minut. Babeczki wyjmujemy z pieca i odstawiamy na kilkanaście minut, po tym czasie wyjmujemy babeczki z foremek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Z cukru i wody gotujemy syrop do nitki. Gorący syrop wlewamy cieniutkim strumieniem do białek ciągle ubijając. Następnie ciągle ubijając do białek z syropem wlewamy sok z cytryny (powinien być wyraźnie kwaskowy, cytrynowy smak). Całość ubijamy aż do ostygnięcia. Krem powinien być puszysty. 2 łyżki kremu barwimy na zielono dodając barwnik. Biały krem przekładamy do rękawa cukierniczego i na każdą babeczkę wyciskamy dużą rozetkę kremu. Następnie na każdą babeczkę kładziemy 1 jeżynę i przy pomocy odpowiedniej końcówki wyciskamy wokół niej zielone listki.
SMACZNEGO!
UWAGA:
Babeczki można upiec kilka dni przed podaniem a napełnić kremem w dniu podania.
W międzyczasie smarujemy roztopioną margaryną foremki do babeczek i obsypujemy mąką (ok. 40 sztuk małych babeczek).
Ciasto wyjmujemy z lodówki partiami i wałkujemy cienko pomiędzy dwoma kawałkami folii, zdejmujemy górną folię i ciasto nakładamy (folią do góry) na foremki. Wałkujemy ciasto i zdejmujemy folię, ciasto dociskamy do dna foremek. Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego 190-200 stopni na 15 minut. Babeczki wyjmujemy z pieca i odstawiamy na kilkanaście minut, po tym czasie wyjmujemy babeczki z foremek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Z cukru i wody gotujemy syrop do nitki. Gorący syrop wlewamy cieniutkim strumieniem do białek ciągle ubijając. Następnie ciągle ubijając do białek z syropem wlewamy sok z cytryny (powinien być wyraźnie kwaskowy, cytrynowy smak). Całość ubijamy aż do ostygnięcia. Krem powinien być puszysty. 2 łyżki kremu barwimy na zielono dodając barwnik. Biały krem przekładamy do rękawa cukierniczego i na każdą babeczkę wyciskamy dużą rozetkę kremu. Następnie na każdą babeczkę kładziemy 1 jeżynę i przy pomocy odpowiedniej końcówki wyciskamy wokół niej zielone listki.
SMACZNEGO!
UWAGA:
Babeczki można upiec kilka dni przed podaniem a napełnić kremem w dniu podania.
domel
weranda
krystynamiszcz