Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Lekkie ciastka cytrynowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Lekkie ciasteczko-babeczki cytrynowe.

Lekkie ciastka cytrynowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekkie ciastka cytrynowe

 

  • 2 cytryny
  • 2 jajka (żółtka i białka osobno)
  • ok. 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki
  • 200ml maślanki
  • szczypta soli

 

 

 

Sposób przygotowania:

Lekkie ciastka cytrynowe
Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę. Wycisnąć sok z połówki cytryny. W misce wymieszać suche składniki - mąkę, cukier, szczyptę soli. Dodać do suchych składników maślankę, ciągle mieszając dodać 2 żółtka i 3 łyżki soku z cytryny oraz skórkę z cytryny. Z pozostałych białek ubić pianę i połączyć z powstałą masą. Kokilki wysmarować masłem i wysypać cukrem. Przełożyć do nich masę cytrynową. Kokilki włożyć do formy, foremkę wypełnić gorącą wodą do połowy wysokości kokilek, aby piec ciastko w kąpieli wodnej. Piec całość ok. 25 min. w 180st.C. Najlepiej smakują na ciepło. ;)
Lekkie ciastka cytrynowe
Zetrzeć skórkę z cytryny, do miski wrzucić suche składniki.
Lekkie ciastka cytrynowe
Do wymieszanej masy dodać pianę z białek.
Lekkie ciastka cytrynowe
Masę przełożyć do kokilek wysmarowanych masłem i wysypanych cukrem.
Lekkie ciastka cytrynowe
Całość piec ok. 25 minut w 180st. C.....