Gosia85

Gosia85

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 88]

Babeczki cytrynowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Babeczki cytrynowe w sam raz do wielkanocnego koszyczka. Polecam :)

Babeczki cytrynowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki cytrynowe

 

  • SKŁADNIKI:
  • 125 g naturalnego jogurtu ( używałam Danona)
  • 75 g masła, roztopionego
  • 2 duże jajka
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 150 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 125 g cukru
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babeczki cytrynowe
PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Jogurt przelewamy do miski dodajemy rozpuszczone, lekko przestudzone masło oraz jajka i skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę przesiana z sodą i solą, cukier. Mieszamy tylko do połączenia składników- nie dłużej bo wyjdzie zakalec. Przelewamy do foremek. Pieczemy 25 minut w 170 stopniach. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego. * przepis pochodzi z bloga "Moje Wypieki" ** dodałam mniej cukru ok 90 gram i babeczki były za mało słodkie więc lepiej dodać tyle ile jest w przepisie *** następnym razem dodam do ciasta także sok z wyciśniętej cytryny, żeby były bardziej cytrynowe **** z podanych składników wyszło mi 6 dosyć sporych babeczek. 
Babeczki cytrynowe
Upieczone baebeczki studzmy a następnie oprószamy cukrem pudrem

Tagi:

jajko jajka