monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1328]

Babeczki cytrynowe z czereśnią

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Gdy się chce czegoś słodkiego na już, zaraz to babeczki są najlepszym sposobem na zapokojenie tej zachciewajki. A dodatek soczystych rumianych czereśni to strzał w 10!, serdecznie polecam.

Babeczki cytrynowe z czereśnią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babeczki cytrynowe z czereśnią

 

Sposób przygotowania:

Babeczki cytrynowe z czereśnią

ETAP 1:

Babeczki cytrynowe z czereśnią
w misce wymieszać mokre składniki na jednolitą masę

Jogurt i jajka powinny być w temperaturze pokojowej.
Do miseczki przelać jogurt, dodać olej i roztrzepane jajka. Wymieszać.

ETAP 2:

Babeczki cytrynowe z czereśnią
oczyszczoną cytrynę drobniutko posiekac

Cytrynę wyszorować. Następnie obieraczką do ziemniaków zdjąc z owocu kawałek skórki o długości około 10-12 cm i drobniutko posiekać. Następnie dodać do mokrych składników i wymieszać.

ETAP 3:

Babeczki cytrynowe z czereśnią
w misce wymieszać sypkie i mokre składniki

W drugiej misce wymieszać mąkę, cukier i proszek do pieczenia.
Czereśnie umyć, osuszyć i pozbawić pestek i ogonków.

Do suchych składników dodać mokre oraz czereśnie. Wymieszać.

ETAP 4:

Babeczki cytrynowe z czereśnią
foremki napełnić ciaste i wstawić do piekarnika

Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem na 2/3 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnik ado 180 st i piec około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.
Wyjąć, ostudzić na kratce, oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!