haniakson

haniakson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 451]

Lekki suflet z owocami leśnymi z brandy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeśli masz ochotę na szybki i elegancki deser, to suflet z truskawkami, owocami leśnymi i brandy na pewno przypadnie Ci do gustu. Lekka beza i aromatyczny mus owocowy to prawdziwa rozkosz dla podniebienia!

Lekki suflet z owocami leśnymi z brandy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Lekki suflet z owocami leśnymi z brandy

 

  • 200g mieszanych owoców jagodowych (u mnie truskawki, maliny, jeżyny)
  • 3 białka z dużych jajek
  • 1 łyżka ksylitolu do białek,
  • 1 łyżeczka ksylitolu do musu
  • 1-2 łyżeczek drobnego cukru do wysypania kokilek
  • 1 łyżka (lub więcej) brandy
  • niskokaloryczny olej w sprayu

Sposób przygotowania:

Lekki suflet z owocami leśnymi z brandy
1. Owoce wrzuciłam do blendera i zmiksowałam na gładki mus (jeśli używasz mrożonych - przedtem należy je rozmrozić). Do musu dodałam brandy i wymieszałam. Na tym etapie można dodać łyżeczkę ksylitolu, ale owoce i bez tego są słodkie.

2. Białka ubiłam na sztywna piane i dodałam ksylitol.

3. Kokilki lekko spryskałam olejem w sprayu (1 kaloria), opcjonalnie można wsypać na dno pół płaskiej łyżeczki cukru i równo obtoczyć kryształki po ściankach obracając kokilkę. Do każdej kokilki łyżką nałożyłam po 1/4 części musu i 1/4 części białek.

4. Kokilki ustawiłam na malej blaszce i zapiekałam w temperaturze 190 stopni na złoty kolor, około14 minut.
Lekki suflet z owocami leśnymi z brandy
Najpierw wrzucamy owoce do blendera i miksujemy.
Lekki suflet z owocami leśnymi z brandy
Z białek i ksylitolu ubijamy sztywna pianę.
Lekki suflet z owocami leśnymi z brandy
Kokilki wypełniamy do połowy musem z owoców.
Lekki suflet z owocami leśnymi z brandy
Suflet zapiekamy w temperaturze 190 stopni do uzyskania złotego koloru.