kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1230]

Babeczki daktylowe z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszne babeczki. Przygotowane na jogurcie z dodatkiem zblendowanych daktyli. Polecam na podwieczorek.

Babeczki daktylowe z morelami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki daktylowe z morelami

 

  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki z czubkiem zblendowanych daktyli
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 moreli
  • silikonowe foremki
  • kolorowa posypka
  • lukier cytrynowy do posmarowania babeczek

Sposób przygotowania:

Babeczki daktylowe z morelami
Morele myjemy i dokładnie osuszamy, kroimy w kosteczkę. W misce mieszamy jogurt, wybite jajko, zmiksowane daktyle. Wysypujemy obie przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy do połączenia. Dodajemy pokrojone morele i ponownie mieszamy.

Do silikonowych foremek wkładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni 

Ostudzone babeczki smarujemy lukrem i posypujemy kolorową posypką.
Babeczki daktylowe z morelami
Morele myjemy, osuszamy i kroimy w kosteczkę.
Babeczki daktylowe z morelami
W misce mieszamy jogurt, zmiksowane daktyle i surowe jajko.
Babeczki daktylowe z morelami
Do ciasta dodajemy pokrojone morele, mieszamy do połączenia.
Babeczki daktylowe z morelami
Ciasto przekładamy do silikonowych foremek.