akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Kruche babeczki z budyniem i owocami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Kruche, słodkie, malutkie i kolorowe babeczki z budyniem i owocami. Wyglądają pięknie i smakują rewelacyjnie. Polecam!

Kruche babeczki z budyniem i owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kruche babeczki z budyniem i owocami

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szkl. mąki krupczatki
  • 1/4 szkl. cukru pudru
  • szczypta soli
  • 120 g zimnego masła
  • 2 żółtka

 

  • Budyń:
  • 450 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 budyń waniliowy

 

  • Dodatkowo:
  • drobne owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z budyniem i owocami
1. Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami, ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30-60 minut. Po tym czasie rozwałkować na grubość około 5 mm pomiędzy folią lub papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki wykrawać koła, wylepić nimi foremki do babeczek wysmarowane wcześniej masłem i oprószone mąką. Nakłuć widelcem i umieścić na blasze. Piec w 190st.C około 10-15 minut do zezłocenia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć babeczki z foremek. 2. Budyń: Ugotować jak zaleca się na opakowaniu (zmniejszając tylko ilość mleka do 450 ml.) Jeszcze ciepły budyń wycisnąć za pomocą szprycy do babeczek. Udekorować świeżymi owocami. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)
Kruche babeczki z budyniem i owocami
Wyrobione rękami i uformowane w kulę ciasto.
Kruche babeczki z budyniem i owocami
Wykrawanie kół z rozwałkowanego ciasta.
Kruche babeczki z budyniem i owocami
Pieczenie w piekarniku kruchych spodów babeczek.
Kruche babeczki z budyniem i owocami
Wypełnianie babeczek ciepłym budyniem.