WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Ciasto brownie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybkie ciasto kakaowe, bardzo wilgotne i dość ciężkie. Najlepsze podawane na ciepło z lodami i sosem.

Ciasto brownie

Składniki:

Ciasto brownie

 

Sposób przygotowania:

Ciasto brownie

Rozpuszczanie

Ciasto brownie
Wszystkie składniki powinny się dokładnie połączyć.

W garnku umieszczamy kakao, masło, cukier i ziarna wanilii. Podgrzewamy, ciągle mieszając do rozpuszczenia i połączenia składników.

Jajka

Ciasto brownie
Żółtka dodajemy do cieplej masy miksując.

Do masy kakaowej dodajemy żółtka cały czas miksując. Białka ubijamy osobno na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Mąka

Ciasto brownie
Mąkę mieszamy najpierw z proszkiem do pieczenia.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i stopniowo łączymy z masą kakaową, cały czas miksując.

Na koniec delikatnie i stopniowo dodajemy pianę z białek.

Pieczenie

Ciasto brownie
Ciasto podajemy od razu po lekkim przestygnięciu.

Ciasto przelewamy do małej blaszki włożonej papierem i pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach.