slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Babeczki z morelami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Zapraszam na smaczne babeczki kakaowe z kremem budyniowo- maślanym. Babeczki pięknie się prezentują.

Babeczki z morelami

Składniki:

Babeczki z morelami

 

  • ciasto: 3 świeże morele
  • 1 szkl mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka oleju
  • 2 lyżki cukru
  • 1/4 szkl mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • krem: 1 szkl mleka
  • 1 budyń waniliowy w proszku
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g masła
  • 3 świeże morele
  • kuleczki cukrowe do ozdoby

Sposób przygotowania:

Babeczki z morelami
Trzy morele myjemy i osuszamy. Następnie wyjmujemy pestki i kroimy owoce w małe kostki. Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami i do każdej wkładamy kilka cząstek moreli. Do miski wkładamy po kolei mąkę, jajko, kakao, olej, cukier, mleko i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie składniki.

Zalewamy morele ciastem kakaowym( na 1 babeczkę -1 duża łyżka ciasta). Wstawiamy babeczki do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z blaszki i zostawiamy je do ostygnięcia. W czasie pieczenia babeczek gotujemy budyń: 3/4 szkl mleka zagotowujemy z cukrem a w 1/4 szkl mleka rozpuszczamy proszek budyniowy.

Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy razem przez chwilę.

Odstawiamy budyń do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch a następnie dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu i miksujemy tak aż dodamy cały budyń.

Morele myjemy i osuszamy. Wyjmujemy z nich pestki i kroimy w cienkie plasterki.

Krem budyniowy przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy go na zimne babeczki.

Na koniec dekorujemy babeczki plasterkami moreli i cukrowymi ozdobami.