Sposób przygotowania:
Babeczki z morelami
Trzy morele myjemy i osuszamy. Następnie wyjmujemy pestki i kroimy owoce w małe kostki. Blaszkę do babeczek wykładamy papilotkami i do każdej wkładamy kilka cząstek moreli. Do miski wkładamy po kolei mąkę, jajko, kakao, olej, cukier, mleko i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie składniki.
Zalewamy morele ciastem kakaowym( na 1 babeczkę -1 duża łyżka ciasta). Wstawiamy babeczki do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z blaszki i zostawiamy je do ostygnięcia. W czasie pieczenia babeczek gotujemy budyń: 3/4 szkl mleka zagotowujemy z cukrem a w 1/4 szkl mleka rozpuszczamy proszek budyniowy.
Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy razem przez chwilę.
Odstawiamy budyń do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch a następnie dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu i miksujemy tak aż dodamy cały budyń.
Morele myjemy i osuszamy. Wyjmujemy z nich pestki i kroimy w cienkie plasterki.
Krem budyniowy przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy go na zimne babeczki.
Na koniec dekorujemy babeczki plasterkami moreli i cukrowymi ozdobami.
Zalewamy morele ciastem kakaowym( na 1 babeczkę -1 duża łyżka ciasta). Wstawiamy babeczki do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Po upieczeniu wyjmujemy babeczki z blaszki i zostawiamy je do ostygnięcia. W czasie pieczenia babeczek gotujemy budyń: 3/4 szkl mleka zagotowujemy z cukrem a w 1/4 szkl mleka rozpuszczamy proszek budyniowy.
Do gotującego się mleka wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy razem przez chwilę.
Odstawiamy budyń do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puch a następnie dodajemy do niego po 1 łyżce zimnego budyniu i miksujemy tak aż dodamy cały budyń.
Morele myjemy i osuszamy. Wyjmujemy z nich pestki i kroimy w cienkie plasterki.
Krem budyniowy przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy go na zimne babeczki.
Na koniec dekorujemy babeczki plasterkami moreli i cukrowymi ozdobami.