Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Czekoladowy deser z wody po ciecierzycy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Do zrobienia tego musu użyłam wody po odcedzeniu ciecierzycy, więc nic się nie zmarnowało. Gdzieś w internecie przeczytałam, że można zrobić taki właśnie mus czekoladowy. Proporcji użyłam pod swój smak, i wyszło tak w sam raz.

Czekoladowy deser z wody po ciecierzycy

Składniki:

Czekoladowy deser z wody po ciecierzycy

Składniki:

  • 175 ml wody z ciecierzycy ( u mnie ze słoika )
  • 2 łyżki cukru brzozowego
  • 10 dag gorzkiej czekolady
  • 1 kopiasta łyżka kakao
  • listki melisy do dekoracji

Sposób przygotowania:

Czekoladowy deser z wody po ciecierzycy
1. Dobrze schłodzoną wodę po odcedzeniu ciecierzycy ubijamy na puszystą pianę, najlepiej ubijać robotem, będzie szybciej, mikserem ręcznym też się ubije, ale potrwa to znacznie dłużej. Następnie wsypujemy cukier i ubijamy aż się rozpuści.

2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, studzimy, płynną i letnią przekładamy do piany razem z kakao i ubijamy do dokładnego połączenia się składników. Piana trochę opadnie w trakcie łączenia z czekoladą.

3. Gotowy mus przekładamy do słoiczków lub szklaneczek. Chłodzimy w lodówce przed podaniem.

4. Schłodzony deser dekorujemy listkami melisy. Podajemy. Smacznego.

Moje rady:

Można użyć innego cukru.

Z przepisu wychodzi 4 porcje.

Wodę z ciecierzycy dobrze studzimy.

Najlepiej ubijać robotem.