Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Staromodne babeczki z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Staromodne babeczki z budyniem to proste połączenie ciasta kruchego i budyniu czekoladowego. Przygotowuje się je bardzo szybko. Są przy tym bardzo smaczne.

Staromodne babeczki z budyniem

Składniki:

Staromodne babeczki z budyniem

na ciasto

na krem

  • 70 ml wody
  • 30 g gotowego budyniu czekoladowego

dodatkowo

  • 50 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

Staromodne babeczki z budyniem
Ciasto:

Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche. Chłodzimy co najmniej dwie godziny w lodówce. Ciasto wałkujemy. Ciasto dzielimy na 8 części. Każdy kawałek ponownie wałkujemy. Wykrawamy z niego wierzch naszej babeczki. Z pozostałego ciasta wylepiamy brzegi foremki.

Budyń czekoladowy:

Wrzącą wodą zalewamy gotowy budyń czekoladowy. Studzimy.

Na podpieczone babeczki układamy po łyżce gotowego budyniu. Przykrywamy wyciętym krążkiem. Dobrze zlepiamy babeczki. Babeczki pieczemy około 10 minut w 190 stopniach. Ostrożnie wyjmujemy z foremek, jak jeszcze są ciepłe. Studzimy. Dekorujemy cukrem pudrem.