gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Babeczki jagodowo śmietankowe

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne babeczki do popołudniowej kawki.

Babeczki jagodowo śmietankowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki jagodowo śmietankowe

 

  • 30 dkg mąki
  • 20 dkg margaryny
  • 10 dkg cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • szczypta soli

 

  • dodatkowo
  • 1 budyń waniliowy
  • 1galaretka zółta
  • 1 szklanka kompotu jagodowego
  • 1/2 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru jezeli lubimy bardziej słodkie
  • 200ml śmietana 30%
  • 2 łyzki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyzeczka zeltyny

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki jagodowo śmietankowe
Do miski dajemy makę,cukry,margarynę,proszek do pieczenia,jajko zagniatamy ciasto Wałkujemy ciasto wycinamy kółka .Wielkość zalezy od foremek.Ciastem wyklejamy foremki ,spód nakłuwamy widelcem do kazdej foremki wsypujemy parę ziarenek suchej fasoli.Blachę wkłdamy do nagrzanego piekarnika 175 sti pieczemy na złoty kolor15-20minut.Babeczki wyjmujemy i .studzimy.Do garnka wlewamy kompot jagodowy zagotowujemy,budyń mieszamy z wodą wlewamy do kompotu gotujemy budyń.Do gorącego budyniu wsypujemy galaretkę mieszamy az się rozpuści ,studzimy.Jak masa zacznie tężec wkładamy do worka cukierniczego iwyciskamy do babeczek. Smietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym dodajemy rozpuszczoną zelatynę w małej ilości wody mieszamy. Jak smietana stężejedajemy do worka cukierniczego i ozdabiamy babeczki. POLECAM!!!
Babeczki jagodowo śmietankowe
Foremki wyklejamy krązkami ciasta nakłuwamy widelcem.
Babeczki jagodowo śmietankowe
Wystygnięte babeczki napełniamy masą jagodową.
Babeczki jagodowo śmietankowe
Zelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie zalewamy wrzątkiem.

Tagi:

jajko jajka