Sposób przygotowania:
Babeczki lodowe z pomarańczą
Jajka sparzyć wrzątkiem oraz rozbić i oddzielić żółtka od białek. Żółtka z cukrem utrzeć do białości na parze trzepaczką rózgową lub pałką, mleko i śmietanę podgrzać w średnim garnku, ale nie dopuścić, by wykipiało. Masę jajeczną wlać do podgrzanej masy mlecznej i ubijać do gęstości, dodając cukier waniliowy lub rdzeń z laski wanilii. Zestawić na bok naczynie i wystudzić masę, aby można ją było po przelaniu do kubeczków silikonowych wstawić do zamrażarki. Zamrażać deser prze kilka godzin (3-4 godz). Po upływie czasu wyjąć kubeczki i ustawić do góry dnem, wybijając delikatnie babeczki lodowe na tacę lub półmisek. Udekorować deser cząstkami miąższu z pomarańcz, które wcześniej opłukać w gorącej wodzie i obrać ze skór i osłonek. Podawać deser od razu wraz z łyżeczkami.