marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babeczki lodowe z pomarańczą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Sezon na lody trwa od zawsze i nie brakuje chętnych na nie. Zawsze można wymyślić dzień wcześniej jakiś dowolny i sprawdzony przepis na własny deser.

Babeczki lodowe z pomarańczą

Składniki:

Babeczki lodowe z pomarańczą

 

  • 300 ml.kremówki,
  • 6 żółtek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 150 ml.mleka 3,2 %,
  • laska wanilii lub cukier waniliowy,
  • 3 duże pomarańcze,
  • oraz 6 małych kubeczków silikonowych.

 

Sposób przygotowania:

Babeczki lodowe z pomarańczą
Jajka sparzyć wrzątkiem oraz rozbić i oddzielić żółtka od białek. Żółtka z cukrem utrzeć do białości na parze trzepaczką rózgową lub pałką, mleko i śmietanę podgrzać w średnim garnku, ale nie dopuścić, by wykipiało. Masę jajeczną wlać do podgrzanej masy mlecznej i ubijać do gęstości, dodając cukier waniliowy lub rdzeń z laski wanilii. Zestawić na bok naczynie i wystudzić masę, aby można ją było po przelaniu do kubeczków silikonowych wstawić do zamrażarki. Zamrażać deser prze kilka godzin (3-4 godz). Po upływie czasu wyjąć kubeczki i ustawić do góry dnem, wybijając delikatnie babeczki lodowe na tacę lub półmisek. Udekorować deser cząstkami miąższu z pomarańcz, które wcześniej opłukać w gorącej wodzie i obrać ze skór i osłonek. Podawać deser od razu wraz z łyżeczkami.