Babeczki kruche z pomarańczą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

owocowe kruche babeczki mmm

Babeczki kruche z pomarańczą

Składniki:

Babeczki kruche z pomarańczą

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 15-20 dag margaryny
  • 3 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • sól
  • Krem:
  • 3 łyżki mąki
  • 1/3 szklanki cukru kryształu
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka białego wina
  • otarta skórka z 1 pomarańczy
  • sok z 1 cytryny
  • 2 pomarańcze do przybrania

Sposób przygotowania:

Babeczki kruche z pomarańczą
Przygotowanie;
Przygotować i upiec babeczki wg przepisu " babeczki kruche".
Przyrządzić krem:
Przesianą mąkę wymieszać z cukrem,dodać żółtka i jajko,stale mieszając,aby nie wytworzyły się grudki.Zagotować wino i gorące wlać do masy,stale mieszając.Po wlaniu wina ogrzewać masę aż do zagotowania,ciągle mieszając.
Odstawić z ognia,dodać otartą skórkę z pomarańczy i sok z cytryny,wymieszać.Pomarańcze opłukać,sparzyć,osuszyć,otrzeć z nich skórkę,obrać i podzielić na cząstki.Upieczone i ostudzone babeczki napełnić bezpośrednio przed podaniem kremem i przybrać cząstką pomarańczy.

Tagi:

jajko jajka