szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babeczki z ciasta jasnego i ciemnego

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Dwukolorowe babeczki z dodatkiem budyniu czekoladowego

Babeczki z ciasta jasnego i ciemnego Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z ciasta jasnego i ciemnego

 

  • 270 g mąki tortowej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 170 g cukru
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 20 g (ok 0,5 torebki) budyniu czekoladowego
  • 50 ml mleka
  • 300 g serka homogenizowanego naturalneog
  • cukier puder
  • skórka starta z pomarańczy i listki mięty do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z ciasta jasnego i ciemnego
200 g mąki wymieszać z 2 łyżeczkami proszku i sodą. Jajko wymieszać ze 140 g cukru, 80 g oleju oraz jogurtem naturalnym. Dodać wymieszaną mąkę i wymieszać całość łyżką na gładkie ciasto. Pozostałą mąkę wymieszać z połową łyżeczki proszku do pieczenia, cukrem wanilinowym, i budyniem w proszku. Drugie jajko wymieszać z pozostałym cukrem, olejem oraz mlekiem. Na koniec dodać mąkę z budyniem i wymieszać. Na dno foremek nałożyć po dużej łyżce jasnego ciasta, następnie ciasto ciemne i przykryć ciastem białym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 25 minut. Serek homogenizowany mieszamy z cukrem pudrem i smarujemy nim wystudzone babeczki. Posypujemy skórką startą z pomarańczy i dekorujemy listkiem mięty.
Babeczki z ciasta jasnego i ciemnego
Składniki potrzebne to miedzy innymi mąka jajka jogurt
Babeczki z ciasta jasnego i ciemnego
Przygotowujemy dwa rodzaje ciasta jasne i ciemne
Babeczki z ciasta jasnego i ciemnego
Do foremek nakładamy po łyżce jasnego ciasta a na nie ciemne
Babeczki z ciasta jasnego i ciemnego
Przykrywamy ciastem jasnym i pieczemy ok 25 minut.

Tagi:

jajko jajka