Netka

Netka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 408]

Babeczki orkiszowo - marchewkowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, zdrowe, mięciutkie i pulchne babeczki z maki orkiszowej i marchewki. Dodatek kremu sprawia ,z e smakują wyśmienicie :)

Babeczki orkiszowo - marchewkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki orkiszowo - marchewkowe

 

  • 1 pełna szklanka startej marchewki

 

 

 

  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej

 

  • 1/3 szklanki cukru

 

  • 1/2 szklanki oleju

 

 

  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

 

  • czubek łyżeczki z proszkiem do pieczenia

 

  • Krem :

 

  • 1 opakowanie serka Philadelphia

 

  • 5 - 6 łyżek cukru pudru

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki orkiszowo - marchewkowe
Jajka ubić z cukrem do białości, następnie dodawać partiami maki ze spulchniaczami, olej, sol, miksował by powstało gładkie ciasto. Na końcu dodać marchewkę, wymieszać. Włączyć piecyk i ustawić temperaturę na 180 stopni C. Łyżką do lodów (lub swoim sposobem) napełniać papilotki do babeczek. Blaszkę wstawić do piekarnika i piec przez około 20-25 minut. Lub do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone babeczki są bardzo dobrze wyrośnięte, pulchne i mięciutkie. Jeśli chcemy nałożyć krem, to najpierw musimy odciąć wyrośnięte górki ,które włożone do papilotek będą mniejszymi babeczkami. I na nie również możemy nałożyć krem :) Żeby zrobić krem, trzeba zmiksować ze sobą serek, cukier i jogurt. I gotowe. Krem nałożyć na babeczki i udekorować według własnego pomysłu. Smacznego !
Babeczki orkiszowo - marchewkowe
Do zmiksowanego ciasta dodajemy na końcu starta marchewkę.
Babeczki orkiszowo - marchewkowe
Łyżką do lodów nakładałam ciasto do papilotek
Babeczki orkiszowo - marchewkowe
Tak wyglądają upieczone, przekrojone babeczki.
Babeczki orkiszowo - marchewkowe
Na każdą część nakładamy pyszny krem serowy