szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Walentynkowe babeczki marchewkowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybkie i bardzo smaczne babeczki w walentynkowej oprawie.

Walentynkowe babeczki marchewkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Walentynkowe babeczki marchewkowe

 

  • 100 g mąki tortowej
  • 40 g kaszy manny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 40 g płatków jęczmiennych błyskawicznych
  • 80 g cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 100 g marchewki
  • 80 g mleka
  • 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 ml oleju
  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 opakowania galaretki truskawkowej szybkozastygającej
  • czekoladowe ozdoby

Sposób przygotowania:

Walentynkowe babeczki marchewkowe
Zaczynamy od wymieszania mąki z kaszą i proszkiem do pieczenia. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Do miski wkładamy wszystkie składniki oprócz śmietanki, żelatyny i galaretki i mieszamy do ich połączenia. Ciasto przekładamy do małych papilotek i pieczemy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorączej wody. Śmietanę przelewamy do garnka i podgrzewamy. Do podgrzanej smietanki wlewamy żeltynę i wsypujemy galaretkę. Całość mieszamy do połączenia składników i odstawiamy. Gdy masa galaretkowa zacznie tężeć nakłdamy po łyżeczce na ostudzone babeczki. W każdą babeczkę wkładamy ozdoby czekoladowe.
Walentynkowe babeczki marchewkowe
Marchewki obieramy i ścieramy na drobnej tarce
Walentynkowe babeczki marchewkowe
Mieszamy wszystkie składniki do połaczenia
Walentynkowe babeczki marchewkowe
Tak przygotopwane ciasto przekładamy do papilotek
Walentynkowe babeczki marchewkowe
Pieczemy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.