mushu16

mushu16

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Babeczki marchewkowe z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Uwielbiam różne ciasta marchewkowe, dlatego pomysł na babeczki i to z kremem :)

Babeczki marchewkowe z kremem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki marchewkowe z kremem

 

  • Na ciasto:
  • 3 średnie marchewki
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • Na krem:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru
  • płaską łyżkę mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • pół opakowania cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Babeczki marchewkowe z kremem
Na ciasto: Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zmieszać z mąką, proszkiem i sodą. W osobnej misce zmiksować olej, cukier i jajka. Potem dodać zmieszane ze sobą suche składniki i miksować dalej do połączenia składników. Na masę: Mleko wlać do garnuszka i gotować, aż zacznie wrzeć. W osobnej misce wymieszać żółtka z cukrami i mąką, aż do uzyskania jednolitej masy. Następnie zdjąć z ognia mleko i dodać połowę do żółtek, które następnie wymieszać z mlekiem. Powstałą masę dodać do reszty mleka i zagotować cały czas mieszając, aż do powstania puddingu. Zdjąć z ognia, przykryć folią i schłodzić. Gdy masa jest schłodzona, należy ją lekko podgrzać do temperatury pokojowej i wymieszać. Utrzeć masło na puszystą pianę i dodawać powoli pudding. Zmiksować do połączenia składnikówPrzygotować formę do babeczek i wyłożyć ją papilotkami. Nalać ciasta do 1/3 wysokości dać trochę kremu i przykryć masą do wysokości 2/3 papilotki. Piec w temperaturze 180 stopni, przez ok. 25 min
Babeczki marchewkowe z kremem
Marchewkę trzemy na grubej tarce, powinno wyjść ok. 1,5 szklanki
Babeczki marchewkowe z kremem
Cukier z żółtkami i mąką należy dobrze wymieszać
Babeczki marchewkowe z kremem
Nie powinno się nakładać zbyt dużo kremu, bo może wypłynąć