Sposób przygotowania:
Babeczki marchewkowe z kandyzowana marchewką
Babeczki: Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i przyprawami. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Odmierzyć dwie szklanki. W misie miksera na małych obrotach ubić białka jajek ze szczyptą soli. Nie przerywając miksowania dodawać stopniowo: żółtka, cukier, olej, ekstrakt waniliowy oraz marchewkę. Na końcu dodajemy łyżką przesiane składniki sypkie. Foremki do babeczek wykładamy papilotkami i uzupełniamy do ¾ wysokości ciastem. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 18 minut. Dekoracja: Marchewkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Zalewamy szklanką wody i dosypujemy szklankę cukru. Gotujemy na małym ogniu aż płyn się zredukuje, badzie gesty i zacznie bomblować. Przelewamy przez sitko i wykładamy na papier do pieczenia rozsmarowując cienką warstwą. Pozostawiamy do ostygnięcia. Łamiemy i kruszymy na mniejsze kawałki. Kremówkę ubijamy z dwoma łyżeczkami cukru waniliowego. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy babeczki. Posypujemy kandyzowaną marchewką i perełkami cukrowymi.
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
ciasteczka