zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Babeczki ryżowe z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babeczki ryżowe z wiśniami

Babeczki ryżowe z wiśniami

Składniki:

Babeczki ryżowe z wiśniami

 

  • 300 ml mleka
  • 3 łyżki cukru
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek ryżu
  • kawałek świeżej skórki z pomarańczy
  • sól
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • białko
  • 4 łyżki kremówki
  • 50 dag wiśni
  • łyżka cukru pudru
  • mały kawałek cynamonu
  • 3 łyżki czerwonego wina
  • 40 ml likieru migdałowego
  • łyżka masła

Sposób przygotowania:

Babeczki ryżowe z wiśniami
Zagotuj mleka z 1,5 łyżki cukru, cukrem waniliowym, skórką pomarańczy i szczyptą soli. Wsyp ryż i gotuj na małym ogniu ok .30 minut. Wyjmij skórkę pomarańczową. Żelatynę namocz i dodaj do ryżu. Białko ubij z reszta cukru na pianę, wymieszaj z gorącym ryżem i odstaw do ostudzenia. Kremówkę ubij na sztywno i wymieszaj ze schłodzonym ryżem. 4 pucharki opłucz zimną wodą i napełnij ryżem. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny, aby ryż zastygł. Z wiśni usuń pestki. W głębokim naczyniu podgrzewaj cukier puder, aż się skarmelizuje. Dodaj cynamon i wiśnie, wlej likier oraz wino i wymieszaj. Zdejmij garnek z ognia i do owoców dodaj masło. Schłodzony ryż wyjmij z foremek i podaj z syropem wiśniowym.

Tagi:

ryż