Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Babeczki z kremem budyniowym i owocami 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Babeczki z kremem budyniowym i owocami w sam raz na słodkie popołudnie

Babeczki z kremem budyniowym i owocami 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki z kremem budyniowym i owocami 2

 

 

  • krem:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 800 ml mleka
  • 3 łyżki cukru (opcjonalnie)
  • 1 serek danio duży
  • 100 g masła

 

  • owoce - maliny, morele, winogrono
  • posypka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki z kremem budyniowym i owocami 2
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło (ale nie roztopione!) i siekamy nożem, następnie dodajemy jajka, wodę, cukier waniliowy oraz trzcinowy i sól – wyrabiamy na jednolite ciasto, lepimy kulkę i wkładamy do zamrażarki na 40 minut, następnie rozwałkowujemy na grubość 3 mm, wykrawamy kółka większe od foremek i przekładamy na foremki do babeczek, nakłuwamy widelcem spód babeczek i uzupełniamy ziarnami i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, pieczemy przez około 20 minut, wyciągamy ziarno i wkładamy do zarumienienia. Krem: 600-650 ml mleka zagotować, w pozostałym mleku rozrobić budyń z cukrem, wlać na mleko i energicznie mieszać do momentu powstania budyniu, odstawić do ostygnięcia, następnie przełożyć do miski, dodać masło i serek i dokładnie zmiksować (jeżeli jest zbyt mało słodkie dodajemy cukier puder), masę budyniowa nakładamy na wystudzone babeczki, dodajemy owoce i posypujemy posypką czekoladową. Wstawiamy do lodówki na około godzinę.
Babeczki z kremem budyniowym i owocami 2
przygotowujemy wszystkie składniki do zagniecienia ciasta
Babeczki z kremem budyniowym i owocami 2
ciasto wkłądamy do lodówki do całkowitego schłodzenia
Babeczki z kremem budyniowym i owocami 2
ciasto przekładamy na foremki do babeczek i pieczemy
Babeczki z kremem budyniowym i owocami 2
przygotowujemy krem budyniowy z serkiem danio