Sposób przygotowania:
Włoskie ciasto z pieczonym mascarpone
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, jajko, cukier i proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części.
Dwie z nich wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 20 cm. Posypać po wierzchu kropelkami czekolady. Wyłożyć masę z mascarpone, wyrównać.
Pozostałe ciasto skubiąc po małym kawałku rozłożyć na całej powierzchni wierzchu.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45-50 minut do zrumienienia wierzchu.
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać jajko, cukier, mąkę i cukier waniliowy, krótko zmiksować do połączenia się składników.
Dwie z nich wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 20 cm. Posypać po wierzchu kropelkami czekolady. Wyłożyć masę z mascarpone, wyrównać.
Pozostałe ciasto skubiąc po małym kawałku rozłożyć na całej powierzchni wierzchu.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45-50 minut do zrumienienia wierzchu.
Do miski wyłożyć mascarpone, dodać jajko, cukier, mąkę i cukier waniliowy, krótko zmiksować do połączenia się składników.