dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 302]

Książka Kucharska: Ciasto i deser na Dzień Babci i Dziadka - 15 prostych przepisów

Włoskie ciasto z pieczonym mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zazwyczaj mascarpone dodawałam najczęściej do kremów ze śmietanką. Tym razem chciałam zrobić coś innego, najchętniej takiego, w którym mascarpone byłoby pieczone.

Włoskie ciasto z pieczonym mascarpone

Składniki:

Włoskie ciasto z pieczonym mascarpone

ciasto

krem

  • 50 g kropelek z gorzkiej czekolady
  • 250 g mascarpone
  • 1 duże jajko
  • 2 czubate łyżki cukru
  • 1 zaokrąglona łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Włoskie ciasto z pieczonym mascarpone
Do miski wsypać mąkę, dodać miękkie masło, jajko, cukier i proszek do pieczenia, zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na 3 równe części.

Dwie z nich wyłożyć na dno tortownicy o średnicy 20 cm. Posypać po wierzchu kropelkami czekolady. Wyłożyć masę z mascarpone, wyrównać.

Pozostałe ciasto skubiąc po małym kawałku rozłożyć na całej powierzchni wierzchu.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 45-50 minut do zrumienienia wierzchu.

Do miski wyłożyć mascarpone, dodać jajko, cukier, mąkę i cukier waniliowy, krótko zmiksować do połączenia się składników.