kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Makowe babeczki z kremem Bailey's

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Prezentuję przepis na proste w wykonaniu babeczki, które pełne są maku i orzechów,a udekorowane kremem z białej czekolady i mascarpone z dodatkiem popularnego likieru

Makowe babeczki z kremem Bailey's

Składniki:

Makowe babeczki z kremem Bailey's

 

  • składniki na babeczki:

 

 

  • krem:

 

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 150 g białej czekolady
  • 200 g serka mascarpone
  • 50 ml likieru Bailey`s
  • 2 łyżki maku

Sposób przygotowania:

Makowe babeczki z kremem Bailey's

ETAP 1:

Przygotuj foremkę na muffinki, wyłóż ją 12 papilotkami lub też możesz użyć papilotek wolno stojących i wtedy wystarczy 6 sztuk.

Masło rozpuść w rondlu na małym ogniu, wystudź i przelej do dużej miski. Do masła wbij jajka, dodaj cukier oraz cukier waniliowy i wymieszaj trzepaczką. Orzechy posiekaj nożem, dodaj razem z makiem do masy maślanej.

Na końcu dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko. Wymieszaj dokładnie masę, rozdziel ją po równo pomiędzy papilotki. Foremki wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz 20-30 minut do suchego patyczka. gotowe babeczki wystudź.

Przygotuj krem: białą czekoladę i śmietankę włóż do rondla, podgrzewaj na małym ogniu rozpuszczenia się czekolady,dokładnie mieszaj. Powstałą mieszaninę wystudź a następnie włóż do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie ubij czekoladową śmietankę na puszysta masę, dodaj serek mascarpone i likier, dokładnie zmiksuj. Gotowym kremem napełnij rękaw cukierniczy i udekoruj każda babeczkę ( u mnie tylka w kształcie zamkniętej gwiazdki).

Udekoruj wierzch babeczek makiem.