Sposób przygotowania:
Makowe babeczki z kremem Bailey'sETAP 1:
Przygotuj foremkę na muffinki, wyłóż ją 12 papilotkami lub też możesz użyć papilotek wolno stojących i wtedy wystarczy 6 sztuk.
Masło rozpuść w rondlu na małym ogniu, wystudź i przelej do dużej miski. Do masła wbij jajka, dodaj cukier oraz cukier waniliowy i wymieszaj trzepaczką. Orzechy posiekaj nożem, dodaj razem z makiem do masy maślanej.
Na końcu dodaj mąkę, proszek do pieczenia oraz mleko. Wymieszaj dokładnie masę, rozdziel ją po równo pomiędzy papilotki. Foremki wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz 20-30 minut do suchego patyczka. gotowe babeczki wystudź.
Przygotuj krem: białą czekoladę i śmietankę włóż do rondla, podgrzewaj na małym ogniu rozpuszczenia się czekolady,dokładnie mieszaj. Powstałą mieszaninę wystudź a następnie włóż do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ubij czekoladową śmietankę na puszysta masę, dodaj serek mascarpone i likier, dokładnie zmiksuj. Gotowym kremem napełnij rękaw cukierniczy i udekoruj każda babeczkę ( u mnie tylka w kształcie zamkniętej gwiazdki).
Udekoruj wierzch babeczek makiem.
SylaUla
mocsłodkości