Camilla0804

Camilla0804

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 265]

Babeczki waniliowe z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne i łatwe w wykonaniu babeczki z aromatem waniliowym oraz ziarenkami maku, idealnie smakują z polewą jak i cukrem pudrem.

Babeczki waniliowe  z makiem

Składniki:

Babeczki waniliowe z makiem

 

  • mąka pszenna - 1,5 szkl
  • mak suchy - 3/4 szkl
  • cukier - 1/2 szkl
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • margaryna - 10 dag
  • mleko -1 szkl
  • jajko - 2 szt
  • aromat waniliowy
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Babeczki waniliowe z makiem
Margarynę roztopić i ostudzić. Wlać mleko, wbić jajka oraz aromat waniliowy, wymieszać wszystko.

Następnie wsypać przesianą mąkę z proszkiem, cukier oraz mak.

Całość dobrze wymieszać do połączenia się składników.

Ciastem napełniamy foremki (ja wykorzystałam foremki silikonowe ).

Wstawiamy foremki z ciastem do nagrzanego piekarnika do 180stC i pieczemy ok 25 minut.

Po wyjęciu lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.