Sposób przygotowania:
Ciasto pijana śliwka ( wersja bez masła)Ciasto:
W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odstawić na bok. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i utrzeć na puszysty krem. Powinno to trwać około 5 minut. Następnie dodać powidła i znów wymieszać.
ETAP 2:
Następnie cały czas miksując dodawać olej. W kolejnym kroku przesiać połowę sypkich składników. Dodać mleko i wymieszać. Tak samo postąpić z resztą składników. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką. Przelać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach około 35-40 minut. Do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Przekroić na 3 placki.
Krem:
Do garnka przelać śmietanę, dodać obie czekolady w kawałkach i kakao. Całość zagotować. Czekolady i kakao powinny się dokładnie rozpuścić. Ostudzić, wstawić do lodówki na całą noc.
ETAP 4:
Kolejnego dnia mleko wymieszać z żelatyną. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudzić. Ser zmiksować z cukrem i rozpuszczoną żelatynę.
Czekoladowa śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodać ser i ponownie krótko zmiksować. Śliwki pokroić w małą kostkę i dodać do kremu, wymieszać.
Składnie :
Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkopty. Wyłożyć połowę kremu. Rozsmarować. Ułożyć drugi blat i dać resztę kremu. Przykryć ostatnim kawałkiem i zostawić na całą noc w lodówce.
Polewa:
W rondelku rozpuścić masło. Dodać masło, kakao ,śmietanę i zagotować do rozpuszczenia się cukru. Zostawić do ostygnięcia. Polewa zgęstnieje, wylać na ciasto. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Smacznego!