monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Ciasto pijana śliwka ( wersja bez masła)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mąż zrobił nalewkę na suszonych śliwkach i gdy ją odcedził zostały te owoce i nie mogły się zmarnować. Zrobiłam więc pijaną śliwkę, ale w swojej wersji, zapraszam. P.s . ciasto nie dla dzieci!

Ciasto pijana śliwka ( wersja bez masła) Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto pijana śliwka ( wersja bez masła)

 

  • Ciasto:
  • 3 jajka rozm. M
  • 120 g cukru
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 100 ml oleju
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki powideł
  • Krem:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 2 cukru pudru
  • 400 g sera na sernik
  • 200 g śliwek suszonych z nalewki
  • 3 łyżki nalewki z suszonych śliwkowek
  • śliwek z nalewki, należy 200 g suszonych śliwek zalać 100 ml wódki i zostawić na całą
  • można dodać 3 łyżki wódki z moczenia śliwek
  • Polewa:
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki śmietany kremówki

 

  • Forma 20 cm

Sposób przygotowania:

Ciasto pijana śliwka ( wersja bez masła)

Ciasto:

Ciasto pijana śliwka ( wersja bez masła)
do ubitych jajek z cukrem dodać powidła

W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Odstawić na bok. Do drugiej miski wbić jajka, dodać cukier i utrzeć na puszysty krem. Powinno to trwać około 5 minut. Następnie dodać powidła i znów wymieszać.

ETAP 2:

Ciasto pijana śliwka ( wersja bez masła)
do ciasta dodać sypkie składniki w 2 partiach

Następnie cały czas miksując dodawać olej. W kolejnym kroku przesiać połowę sypkich składników. Dodać mleko i wymieszać. Tak samo postąpić z resztą składników. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką. Przelać ciasto, wyrównać i piec w 180 stopniach około 35-40 minut. Do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić. Przekroić na 3 placki.

Krem:

Ciasto pijana śliwka ( wersja bez masła)
w garnku zagotować śmietanę z czekoladami i ostudzić

Do garnka przelać śmietanę, dodać obie czekolady w kawałkach i kakao. Całość zagotować. Czekolady i kakao powinny się dokładnie rozpuścić. Ostudzić, wstawić do lodówki na całą noc.

ETAP 4:

Ciasto pijana śliwka ( wersja bez masła)
ser,ubitą śmietanę i śliwki wymieszać

Kolejnego dnia mleko wymieszać z żelatyną. Gdy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Ostudzić. Ser zmiksować z cukrem i rozpuszczoną żelatynę.
Czekoladowa śmietanę ubić na sztywno. Następnie dodać ser i ponownie krótko zmiksować. Śliwki pokroić w małą kostkę i dodać do kremu, wymieszać.

Składnie :

Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkopty. Wyłożyć połowę kremu. Rozsmarować. Ułożyć drugi blat i dać resztę kremu. Przykryć ostatnim kawałkiem i zostawić na całą noc w lodówce.

Polewa:

W rondelku rozpuścić masło. Dodać masło, kakao ,śmietanę i zagotować do rozpuszczenia się cukru. Zostawić do ostygnięcia. Polewa zgęstnieje, wylać na ciasto. Wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.

Smacznego!