WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Babka hrabina

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babka hrabina to babka z rodzaju piaskowych o smaku pomarańczy lub cytryny, przekładana czekoladą i oblana czekoladą.

Babka hrabina Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka hrabina

 

  • 1,5 szkl. mąki pszennej tortowej (250g)
  • ok. 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej (50g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jaj
  • 200 g masła
  • 0,5 szkl. cukru (125 g)
  • 1 łyżeczka olejku cytrynowego lub pomarańczowego do ciast
  • 150 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • 5 łyżek śmietany 30%
  • Polewa:
  • 100 g czekolady
  • 4 łyżki śmietany 30%
  • kolorowa posypka

Sposób przygotowania:

Babka hrabina

ETAP 1:

Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie miksując wbijać po jednym jajku i miksować do połączenia.

Mąkę tortową przesiać i wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy. Wymieszać. Dodać olejek i ponownie wymieszać.

Przełożyć do formy 12x26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka (ok. 50-55min) w 180 stopniach. Wystudzić i pokroić w podłużne pasy.

Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Czekoladą smarować każdy plaster ciasta i sklejać go z następnym. Ciasto po złożeniu ma mieć kształt takiej babki jak po upieczeniu. Schłodzić żeby czekolada zastygła.

Śmietanę do polewy podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Posmarować wierzch i boki ciasta. Posypać posypką. Podawać po stężeniu czekolady.

Babka hrabina
Babka posmarowana czekoladą i posypana posypką
Babka hrabina
Babka po wystudzeniu pokrojona w podłużne paski
Babka hrabina
Babka po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Babka hrabina
Ciasto babkowe przełożone do formy wyłożonej papierem