Sposób przygotowania:
Babka hrabinaETAP 1:
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie miksując wbijać po jednym jajku i miksować do połączenia.
Mąkę tortową przesiać i wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wsypać do masy. Wymieszać. Dodać olejek i ponownie wymieszać.
Przełożyć do formy 12x26cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec do suchego patyczka (ok. 50-55min) w 180 stopniach. Wystudzić i pokroić w podłużne pasy.
Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Czekoladą smarować każdy plaster ciasta i sklejać go z następnym. Ciasto po złożeniu ma mieć kształt takiej babki jak po upieczeniu. Schłodzić żeby czekolada zastygła.
Śmietanę do polewy podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Posmarować wierzch i boki ciasta. Posypać posypką. Podawać po stężeniu czekolady.
zbysiowa