eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Seromakowiec Eli

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Upiekłam sero makowiec. Miałam za małą tortownicę i zostało mi masy serowej, więc upiekłam też mały sernik dla wnuczek.

Seromakowiec Eli

Składniki:

Seromakowiec Eli

podkład

  • 200 g herbatników korzennych
  • 120 g masła

makowiec

  • 300 g maku
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki miodu - szklanka 250 ml
  • 4 jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

sernik

polewa

  • 200 g czekolady gorzkiej - 2 tabliczki
  • 100 g czekolady mlecznej z chrupkami
  • 200 śmietany kremówki 30%

Sposób przygotowania:

Seromakowiec Eli

przygotowanie podkładu

Sero makowiec Eli
Na dnie tortownicy ubić masę herbatnikową.

Herbatniki połamać, włożyć do malaksera i zmiksować. Masło roztopić, lekko przestudzić, wlać do herbatników i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy ( 26 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Masą herbatnikową wyłożyć dno tortownicy i ubić.

przygotowanie makowca

Sero makowiec Eli
Przygotować wszystkie składniki makowca...

Mak zalać wrzątkiem na 12 godzin i odsączyć na gazie. Zmielić mak dwa razy w maszynce z drobnym sitkiem. Do maku dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Przygotować miód i masło. Oddzielić białka od żółtek.

przygotowanie makowca cd

Sero makowiec Eli
Do masy maślano jajecznej dodać mak i jeszcze ucierać. Dodać miód i wymieszać.

Masło ucierać dodając po jednym żółtku. D masy jajecznej dodawać mak i dalej ucierać. Do masy makowej dodać miód i wymieszać.

przygotowanie makowca cd

Sero makowiec Eli
Ubite białka dodać do masy makowej i delikatnie wymieszać.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy. Podpiec makowiec przez 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do190 stopni C; makowiec wyjąć i ostudzić.

przygotowanie sernika

Sero makowiec Eli
Przygotować wszystkie składniki

Masło roztopić. Przygotować ser z wiaderka, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek.

przygotowanie sernika cd

Sero makowiec Eli

Ser ucierać dodając po 1 żółtku. Dodawać porcjami cukry i dalej ucierać. Wlać ostudzone masło i chwilę ucierać. Do masy serowej dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać.

przygotowanie sernika cd

Sero makowiec Eli

Białka jajek ubić z solą na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na ostudzony mak. Piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni C. Sero mak studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

przygotowanie sernika cd

Sero makowiec Eli

Miałam za małą tortownicę i została mi masa serowa. Więc upiekłam też mały sernik.

przygotowanie polewy

Sero makowiec Eli

Czekolady połamać, włożyć do metalowej miski. Do czekolady wlać śmietanę. Miskę umieścić na rondlu z gotującą się wodą i rozpuścić czekoladę żeby się połączyła ze śmietaną. Gotową polewą oblać ciasto i zostawić w chłodnym miejscu żeby polewa stężała. Smacznego!