Sposób przygotowania:
Seromakowiec Eliprzygotowanie podkładu
Herbatniki połamać, włożyć do malaksera i zmiksować. Masło roztopić, lekko przestudzić, wlać do herbatników i dokładnie wymieszać. Dno tortownicy ( 26 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia. Masą herbatnikową wyłożyć dno tortownicy i ubić.
przygotowanie makowca
Mak zalać wrzątkiem na 12 godzin i odsączyć na gazie. Zmielić mak dwa razy w maszynce z drobnym sitkiem. Do maku dodać proszek do pieczenia i wymieszać. Przygotować miód i masło. Oddzielić białka od żółtek.
przygotowanie makowca cd
Masło ucierać dodając po jednym żółtku. D masy jajecznej dodawać mak i dalej ucierać. Do masy makowej dodać miód i wymieszać.
przygotowanie makowca cd
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodać do masy makowej. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy. Podpiec makowiec przez 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do190 stopni C; makowiec wyjąć i ostudzić.
przygotowanie sernika
Masło roztopić. Przygotować ser z wiaderka, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Żółtka oddzielić od białek.
przygotowanie sernika cd
Ser ucierać dodając po 1 żółtku. Dodawać porcjami cukry i dalej ucierać. Wlać ostudzone masło i chwilę ucierać. Do masy serowej dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać.
przygotowanie sernika cd
Białka jajek ubić z solą na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Całość delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na ostudzony mak. Piec około 60 minut w temperaturze 170 stopni C. Sero mak studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
przygotowanie sernika cd
Miałam za małą tortownicę i została mi masa serowa. Więc upiekłam też mały sernik.
przygotowanie polewy
Czekolady połamać, włożyć do metalowej miski. Do czekolady wlać śmietanę. Miskę umieścić na rondlu z gotującą się wodą i rozpuścić czekoladę żeby się połączyła ze śmietaną. Gotową polewą oblać ciasto i zostawić w chłodnym miejscu żeby polewa stężała. Smacznego!