marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babeczki z makiem i masą marcepanową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 22
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Babeczki kruche można upiec na wiele sposobów z różnymi dodatkami owocowymi,masami lub bakaliami. Dla dzieci będzie uciechą, gdy same wymyślą i wybiorą dodatki.

Babeczki z makiem i masą marcepanową

Składniki:

Babeczki z makiem i masą marcepanową

 

  • 250 g.mąki pszennej,
  • 150 g.margaryny do pieczenia,
  • 3 żółtka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 1/2 szklanki maku,
  • łyżeczka sosy lub proszku do pieczenia,
  • 1/4 kostki masy marcepanowej,
  • 1/2 szklanki śmietanki 30%,
  • tłuszcz do foremek.

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z makiem i masą marcepanową
Mąkę z proszkiem do pieczenia lub soda przesiać prosto na stolnicę i posiekać na wiórki z niecałą kostką tłuszczu. Zrobić dołek, wbić żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy, mak oraz śmietanki tyle, ile zabierze ciasto. Wyrobić i zagnieść ciasto w kulę, zapakować i schłodzić w lodówce przez godzinę. Foremki natłuścić lekko, piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciasto wyjąć, rozwałkować, posypując mąką pod spód. rwać średnie kawałki i wylepiać nimi spody foremek, następnie kłaść na środek spłaszczone kawałki masy marcepanowej i ponownie zakryć kawałkami ciasta. Ustawić foremki na blasze lub na ruszcie z wąskimi prętami. Piec ok.15-20 min., a po upieczeniu wyjąć szczypcami, kłaść do gory dnem foremki. Wybić delikatnie ciastka z foremek, klepiąc nożem w denka foremek. Przełożyć babeczki na talerz płaski I jeść.

Tagi:

sosy mak