Sposób przygotowania:
Babeczki z makiem i masą marcepanową
Mąkę z proszkiem do pieczenia lub soda przesiać prosto na stolnicę i posiekać na wiórki z niecałą kostką tłuszczu. Zrobić dołek, wbić żółtka, dodać cukier, cukier waniliowy, mak oraz śmietanki tyle, ile zabierze ciasto. Wyrobić i zagnieść ciasto w kulę, zapakować i schłodzić w lodówce przez godzinę. Foremki natłuścić lekko, piekarnik nagrzać do 200 st. C. Ciasto wyjąć, rozwałkować, posypując mąką pod spód. rwać średnie kawałki i wylepiać nimi spody foremek, następnie kłaść na środek spłaszczone kawałki masy marcepanowej i ponownie zakryć kawałkami ciasta. Ustawić foremki na blasze lub na ruszcie z wąskimi prętami. Piec ok.15-20 min., a po upieczeniu wyjąć szczypcami, kłaść do gory dnem foremki. Wybić delikatnie ciastka z foremek, klepiąc nożem w denka foremek. Przełożyć babeczki na talerz płaski I jeść.