Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Kruche babeczki z makiem i bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne kruche babeczki z makiem i bakaliami.

Kruche babeczki z makiem i bakaliami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kruche babeczki z makiem i bakaliami

 

 

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z makiem i bakaliami
Orzechy i całe migdały drobno siekamy, dodajemy wraz z rodzynkami i miodem do masy makowej, dokładnie mieszamy. Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy masło i zagniatamy ciasto, gdy będzie sypkie, wlewamy wodę i dalej zagniatamy ciasto aż będzie gładkie. Blachę do muffinek wykładamy folią aluminiową, którą wylepiamy cienką warstwą przygotowanego ciasta. Otwory napełniamy masą makową z bakaliami. Pieczemy 10 minut w temperaturze 160 stopni, po czym w masę makową w każdej babeczce wbijamy po kilka słupków migdałów i pieczemy jeszcze około 20 minut w 160 stopniach.
Kruche babeczki z makiem i bakaliami
Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy masło i zagniatamy ciasto, gdy będzie sypkie, wlewamy wodę i dalej zagniatamy ciasto aż będzie gładkie.
Kruche babeczki z makiem i bakaliami
Blachę do muffinek wykładamy folią aluminiową, którą wylepiamy cienką warstwą przygotowanego ciasta. Otwory napełniamy masą makową z bakaliami.