gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 821]

Babeczki z masą makową

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Mąż bardzo lubi ciasta z makiem ale nie ciągle takie same więc według życzenia upiekłam babeczki z makiem .)

Babeczki z masą makową

Składniki:

Babeczki z masą makową

 

 

  • dodatkowo
  • masa makowa może być gotowa z puszki albo zrobiona taka domowa
  • Polewa czekoladowa ciemna i biała

Sposób przygotowania:

Babeczki z masą makową
Przygotowanie ciasta na babeczki. Masło zimne kroimy nożem w kostkę albo siekaczką. Do miski dajemy mąkę cukier puder, sól, śmietanę, wbijamy jajka i dodajemy posiekane zimne masło, wyrabiamy ciasto które chłodzimy.

Schłodzone ciasto wałkujemy, wycinamy krążki żeby pasowały do foremki na muffinki.

Foremkę na muffinki smarujemy rozpuszczonym masłem posypujemy bułką tartą.

Do każdej foremki wkładamy krążek dociskamy do boków. Spód nakłuwamy widelcem.

Z ciasta wycinamy krążki wielkości góry foremki, w środku wycinamy gwiazdkę.

Babeczki napełniamy masą makową na górę każdej babeczki dajemy wycięty krążek.

Tak przygotowane babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złoty kolor około 40 minut.

Zimne babeczki można ozdobić polewą czekoladową. POLECAM!!!