Sposób przygotowania:
Makowe babeczki z adwokatowym kremem
Mąkę z proszkiem do pieczenia, przesiać, wymieszać z mielonym makiem i cukrem pudrem. Dodać margarynę, dokładnie posiekać. Następnie dodać śmietanę, żółtko, skórkę pomarańczową i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkować, wycinać ciasteczka i włożyć do przygotowanych foremek, ułożyć na blaszce. Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15 minut. Upieczone wyjąć z foremek i ostudzić. Krem: Żelatynę wymieszać w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzać. Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowo adwokat. Pod koniec dodać przestudzoną żelatynę. Zimną śmietanę ubić, połączyć z masą adwokatową i delikatnie zmiksować. Płatki migdałowe zanurzyć w rozpuszczonym w wodzie barwniku, spożywczym, osączyć osuszyć. Krem przełożyć do szprycy cukierniczej, nałożyć do babeczek i ozdobić płatkami migdałowymi.
zbysiowa
marietta