gosia56

gosia56

Złoty Ekspert
[Przepisów: 823]

Babeczki twarogowe ze śmietaną

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Takie ciasto twarogowe zawsze mam w zapasie zamrożone jak potrzebuję to wyjmuję rozmrażam i piekę tym razem upiekłam babeczki które napełniłam dzemem i bitą śmietaną.

Babeczki twarogowe ze śmietaną

Składniki:

Babeczki twarogowe ze śmietaną

 

 

  • Dodatkowo
  • śmietana 30 % 250 ml
  • cukier 1 łyżka
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • żelatyna 1.5 łyżeczki
  • kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki

 

  • dżem z czarnej porzeczki lub inny ulubiony

Sposób przygotowania:

Babeczki twarogowe ze śmietaną
Najpierw trzeba przygotować składniki na ciasto. Do miski dajemy składniki mąkę kruszymy twaróg i dajemy posiekaną margarynę zagniatamy ciasto które chłodzimy w lodówce. Można ciasto przygotować nawet dzień wcześniej.

Schłodzone ciasto wałkujemy wycinamy foremką kwiatuszki aby pasowały wielkością do foremki.

Wycięte kwiatuszki wkładamy do foremki na muffinki 12 szt do środka każdej babeczki wkładamy suche ziarenka fasoli.

Foremkę wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 10 minut wyjmujemy z piekarnika wyciągamy fasolę a babeczki jeszcze wkładamy do piekarnika i jeszcze chwilę podpiekamy.

Żelatynę rozpuszczamy z zimnej wodzie jak napęcznieje zalewamy wrzątkiem mieszamy i studzimy wody za każdym razem malutko.

Kawę rozpuszczamy w małej ilości wody studzimy. Ubijamy śmietanę z cukrami pod koniec ubijania wlewamy żelatynę i kawę.

Śmietanę wstawiamy do lodówki aż stężeje. Do każdej babeczki dajemy łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki lub taki jaki lubimy.

Jak śmietana stężeje przekładamy do rękawa cukierniczego i dajemy na dżem.

Górę każdej babeczki posypujemy wiórkami albo siekanymi orzeszkami arachidowymi. POLECAM !!!!