CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Babeczki pszenno kukurydziane z suszonymi śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Drożdżowe bułeczki na bazie mąki pszennej z dodatkiem mąki kukurydzianej. Ten dodatek znacznie zmienia smak babeczek.

Babeczki pszenno kukurydziane z suszonymi śliwkami

Składniki:

Babeczki pszenno kukurydziane z suszonymi śliwkami

ciasto

nadzienie

Sposób przygotowania:

Babeczki pszenno kukurydziane z suszonymi śliwkami
Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru. Obie mąki przesiać dodać żółtka utarte z cukrem, letnie mleko, rozczyn, wyrobić ciasto ręką.

Dodać olej, czarny sezam, żurawinę, posiekane migdały, orzechy i dokładnie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.

Śliwki zalać gorącą wodą po 10 minutach odcedzić, lekko obsuszyć. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki ciasta lekko rozpłaszczyć nałożyć jedną lub dwie śliwki, zlepić ciasto w kulkę i umieścić w wysmarowanej formie na muffiny.

Pieczemy w 170-180 C do lekkiego przyrumienienia.