Magdalina

Magdalina

Szef Kuchni
[Przepisów: 28]

Babeczki z musem owocowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Maliny, śmietanka, galaretka, biszkopty, odrobinka dobrych chęci = pyszny słodko-kwaśny deser. Polecam każdemu :)

Babeczki z musem owocowym

Składniki:

Babeczki z musem owocowym

 

  • SKŁADNIKI:
  • 450 gr mrożonych lub świeżych owoców (np. borówka, malina, truskawka)
  • 8 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 10 gr. żelatyny
  • 400 ml śmietanki 30%
  • 1 paczka podłużnych biszkoptów
  • owoce do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Babeczki z musem owocowym
WYKONANIE: - Owoce (mrożone rozmrozić) zmiksować blenderem- tak aby powstał mus. Do musu dodać 3 łyżki cukru pudru i dokładnie wymieszać. - Biszkopty przekroić na pół (lub odkroić około 3/4 ich wysokości- w zależności od wysokości naczynek) - Żelatynę wsypać do garnuszka, dodać 2 łyżki soku z cytryny oraz 4 łyżki musu. Całość cały czas mieszać i podgrzewać na małym ogniu, do momentu całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Do rozpuszczonej żelatyny dodać jeszcze 2 łyżki musu, dokładnie wymieszać i dodać do całości przygotowanego musu. - Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z 5 łyżkami cukru pudru. Partiami dodawać do niej mus owocowy i delikatnie mieszać. - Krem wyłożyć do wcześniej przygotowanych foremek. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.Smacznego :)

Tagi:

biszkopt