Sposób przygotowania:
Babeczki owocowe Malina Truskawka Wiśnia
najpierw napiszę dwa krótkie przepisy na mus jabłkowy i twarożek Mus: 1 kg jabłek obieramy i ścieramy na tarce. Dusimy na patelni z dodatkiem cynamonu i cukru. Twarożek: kupujemy ser twarogowy(najlepiej śmietankowy), mieszamy w misce z dodatkiem cukru i śmietany 22% ( może być jogurt naturalny ) Do miski dodajemy wszystkie składniki:mąka, ukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cukier puder, margaryna, jajka. Wszystko ugniatamy. Proszę się nie martwić jeżeli tak dużej ilości nie damy rady zagnieść w jedną dużą masę. Ja zwykle ugniatam do oporu a jeśli nie chce się łączyć to biorę taką ilość ciasta jaka mieści się w dłoniach i zagniatam w kulki ( mniej więcej tak jak się robi śnieżki ze śniegu ;) ) Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy ( ja używam szklanki ale co kto woli :) Następnie wypełniamy takim placuszkiem foremkę do ciasta tak aby zakryła całe wnętrze mocno przylegając do ścianek. Wypełniamy babeczkę owocami, lub twarożkiem ( ja czasem łącze twarożek z owocami w babeczce), Następnie inną foremką wycinamy "gwiazdke"(bo foremki moje mają kształt gwiazek), i takim kawałkiem ciasta nakrywamy babeczkę i zlepiamy ją po bokach aby w trakcie pieczenia nic nie wyciekło. Wstawiamy babeczki na 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 200* C ( polecam piekarniki z opcją grzania góra i dół ) Ważne! pamiętamy, że to kruche ciasto, dlatego nie można sprawić czy na pewno się upiekło wbijając w nie patyczek bo babeczka się zapadnie.
msewka