Sposób przygotowania:
Babeczki z musem truskawkowymPrzygotowanie kruchego ciasta
Mąkę i cukier puder przesiewamy do miseczki. Dodajemy zimne masło i żółtko. Masło siekamy nożem wraz z resztą składników, a następnie ciasto wyrabiamy ręcznie. Ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Następnie ciasto rozwałkowujemy i, za pomocą foremek na babeczki, wycinamy kawałki w kształcie kół. Wylepiamy nimi dno i brzegi natłuszczonych foremek na babeczki.
Babeczki pieczemy w 175 st. C przez ok. 20 minut.
Przygotowanie musu
Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody, odstawiamy.
Truskawki myjemy, osuszamy, odrywamy szypułki. Owoce kroimy na kawałki, dodajemy do nich cukier, blendujemy na mus.. Do zblendowanych truskawek dodajemy tężejącą galaretkę. Tak otrzymanym musem wypełniamy ostudzone babeczki.
Przygotowanie bitej śmietany
Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder, miksujemy krótko.
Bitą śmietanę wykładamy na wierzch babeczek. Każdą babeczkę dekorujemy dodatkowo truskawką.