kuchcik89

kuchcik89

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 134]

Kruche babeczki z truskawkami i galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Babeczki są lekkie i smakują wyśmienicie :) Wykonanie jest trochę czasochłonne , ale naprawdę warto:)

Kruche babeczki z truskawkami i galaretką

Składniki:

Kruche babeczki z truskawkami i galaretką

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
  • cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki z truskawkami i galaretką
1. Z podanych ugnieść ciasto, następnie włożyć je na pół godziny do lodówki. Foremki na babeczki bardzo dokładnie natrzeć margaryną, aby ciasto do nich nie przywarło. Następnie wyjąć ciasto z lodówki i urywać małe kawałki, wylepiając nim foremki. Piec w temperaturze 180 stopni 20-30 minut.

2. Truskawki umyć i pokroić w ćwiartki lub połówki. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Gdy babeczki będą już zimne, kłaść kawałki truskawek i nałożyć tężejącą galaretkę. Babeczki schłodzić w lodówce przez minimum 2 godziny.

Po stężeniu galaretki babeczki można posypać kokosem.