slodkieokruszki

slodkieokruszki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 111]

Babeczki z nutellą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 400
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dziś zapraszam Was na szybkie, proste w przygotowaniu i pyszne babeczki z nutellą. Idealne do kawy lub herbaty.

Babeczki z nutellą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babeczki z nutellą

 

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 pełne łyżki ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko M
  • około 7-8 łyżeczek nutelli (w zależności od ilości babeczek)

Sposób przygotowania:

Babeczki z nutellą

Mieszanie składników mokrych i suchych

Babeczki z nutellą
Przygotowanie babeczek z nutellą - etap pierwszy, mieszanie składników

Do jednej miski wsypuję suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, kakao i cukier. Całość mieszam łyżką. W drugiej misce mieszam składniki mokre: jajko, olej i mleko.

Łączenie składników suchych i mokrych

Babeczki z nutellą
Przygotowanie babeczek z nutellą - łączymy składniki

Do miski z mokrymi składnikami dodaję suche. Mieszam łyżką tyko do połączenia.

Etpa końcowy

Babeczki z nutellą
Etap końcowy przygotowania babeczke z nutellą.

Formę na muffinki wykładam papilotkami. Masę przekładam do papilotek (do około 3/4 wysokości). Na górę każdej babeczki nakładam 1 łyżeczkę nutelli. Formę z babeczkami wkładam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (na środkowy poziom). Piekę około 20 minut do tzw. suche patyczka (wbitego w ciasto).