Sposób przygotowania:
Spaghetti z kurkamiPrzygotowanie kurek
Kurki dokładnie czyścimy z piasku (możemy je zanurzyć w letniej wodzie z solą - grzyby łatwiej oddzielą się wtedy od piasku).
Większe kurki kroimy na mniejsze kawałki, małe zostawiamy.
Przygotowanie sosu
Cebulę i papryczkę chili drobno siekamy, podsmażamy na oliwie. Wrzucamy kurki i krótko podsmażamy.
Wlewamy wino, dodajemy połamany na kawałki ser gorgonzola, podgrzewamy chwilę. Wlewamy śmietankę. Podgrzewamy, aż śmietanka się zagotuje, a ser roztopi.
Sos doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki (suszoną lub świeżą).
Gotowanie makaronu, wykończenie dania
W czasie, gdy robimy sos, gotujemy makaron al dente.
Z makaronu odlewamy wodę. Makaron wrzucamy na patelnię z sosem, mieszamy, łączymy.
Przed podaniem posypujemy startym serem grana padano.