2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

SUPERPRZEPIS

Czekoladowe babeczki z colą i kremem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 18

Niepozorne babeczki o smaku murzynka, dzięki dodatkowi pepsi coli ciasto jest pulchniutkie i ładnie wyrasta,szybkie i bezproblemowe w przygotowaniu, warstwa kremu z gorzkiej czekolady i posypka z orzechów włoskich to kropka nad "i "

Czekoladowe babeczki z colą i kremem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowe babeczki z colą i kremem

Ciasto na 24 sztuki dużych babeczek

  • 4 jajka
  • 40 dag mąki tortowej
  • 30 dag cukru trzcinowego brązowego
  • 200 ml oleju roślinnego
  • 300 ml pepsi coli
  • 4 łyżki kakao
  • 50 g startej gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki wódki malinowej lub nalewki porzeczkowej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta mielonego kardamonu

Krem czekoladowy:

  • 400 ml śmietanki 30%
  • 10 dag gorzkiej czekolady o zawartości 60% kakao
  • orzechy włoskie do posypania

Sposób przygotowania:

Czekoladowe babeczki z colą i kremem

Ciasto:

Czekoladowe babeczki z colą i kremem
w jednej misce łączymy ze sobą składniki suche

W jednej misce połączyć składniki suche:mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, cukrem, szczyptą kardamonu, oraz startą gorzka czekoladą.

ETAP 2:

Czekoladowe babeczki z colą i kremem
jajka miksujemy wlewamy colę oraz wódkę miksujemy

Do drugiej miski wbijamy jajka, miksujemy mikserem aż zrobią się lekko puszyste, wlewamy olej, colę , oraz wódkę ,miksujemy krótko do połączenia,

ETAP 3:

Czekoladowe babeczki z colą i kremem
miksowanie składników suchych z masą

do masy mokrej, wsypujemy składniki suche, krótko miksujemy, tylko do połączenia.

ETAP 4:

Czekoladowe babeczki z colą i kremem
gotowe ciasto wylewamy do papierowych papilotek pieczemy

Tak przygotowane ciasto wylewamy do papierowych papilotek na babeczki,na wysokość 3/4 foremek, wstawiamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, pieczemy około 20-25 minut lub do suchego patyczka.

Krem czekoladowy:

Śmietanę kremówkę podgrzewamy w rondelku, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, czekamy chwilę aż zacznie się rozpuszczać, wtedy mieszamy do połączenia.

Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, następnego dnia miksujemy na gładki krem, przekładamy do szprycy cukierniczej i dekorujemy babeczki, posypujemy pokruszonymi orzechami włoskimi.

Smacznego!