Sposób przygotowania:
Babeczki z płynną czekoladą
Połamaną na kawałki czekoladę umieszczamy w szklanej miseczce. Miseczkę ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i w ten sposób rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Jak już czekolada jest płynna dodajemy miękkie masło i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy miseczkę z garnka i odstawiamy do ostygnięcia. Do drugiej, większej, miski wbijamy jajka i żółtko. Dodajemy cukier i ubijamy mikserem. Do ubitych jajek dolewamy ostudzoną czekoladę z masłem i ciągle mieszając trzepaczką, dosypujemy mąkę wymieszaną z cynamonem. Mąkę dobrze jest wcześniej przesiać przez sitko. Przygotowujemy ceramiczne naczynka (można zrobić dwie większe porcje, lub 4 małe). Naczynka smarujemy masłem i wysypujemy cukrem pudrem. Przenosimy czekoladową masę do naczynek. Naczynka wstawiamy do piekarnika (180 stopni górna i dolna grzałka). Pieczemy ok 10 minut (babeczki najlepiej wyjąć z piekarnika niecałą minutę po tym jak zetnie się wierzch). Czas pieczenia zależy od wielkości naczynek do zapiekania. Jeżeli będziemy piec za długo, to babeczki nie będą miały płynnego środka, ale dalej będą pyszne :) Upieczone babeczki (jeszcze gorące) przekładamy na talerze i posypujemy cukrem pudrem.
dża