CORAL

CORAL

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 187]

Babeczki kokosowe z rukolą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne zielone babeczki z rukoli i kokosu. Cudownie smakują na ciepło i zimno. Kto ma cierpliwość może babeczko posmarować gorzką czekoladą lub kwaskowym lukrem.

Babeczki kokosowe z rukolą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babeczki kokosowe z rukolą

 

  • 120 g mąki pszennej + 50 mąki ryżowej ( z samej pszennej też wyjdą )
  • 80 g wiórków kokosowych
  • 100 g świeżej rukoli
  • 100 g cukru białego + 10 g cukru kokosowego
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 75 ml oleju kokosowego
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Sposób przygotowania:

Babeczki kokosowe z rukolą
Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.

Świeże liście rukoli umyć, osuszyć, zmiksować z mlekiem, potem dodać ocet, olej i wymieszać na gładką masę. Dosypać suche składniki i wymieszać łyżką.

Zieloną masę rozłożyć w silikonowych foremkach do 2/3 wysokości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175ºC. Piec około 25-30 minut, sprawdzając patyczkiem, czy jest suchy.
Babeczko kokosowe z rukolą
odmierzamy 100 g świeżej opłukanej i osuszonej rukoli
Babeczko kokosowe z rukolą
zielone ciasto przekładamy do silikonowych foremek